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Disclaimer 
The information in this practice and guidance note is, according to Auckland Council’s best efforts, accurate at 
the time of publication.  Auckland Council makes every reasonable effort to keep it current and accurate. 
However, users of the practice and guidance note are advised that:  

• the information provided does not alter the Auckland Unitary Plan, Auckland Council District Plan - 
Hauraki Gulf Islands Section, Resource Management Act 1991 or other laws of New Zealand and other 
official guidelines and requirements.  

• this document sets out general principles which may be used as guidance for matters relating to the 
interpretation and application of the Auckland Unitary Plan and other statutory instruments; it is not 
intended to interfere with, or fetter, the professional views and opinions of council officers when they are 
performing any function or exercising any power under the RMA. Each consent application will be 
considered on a case-by-case basis and on its own merits. 

• Users should take specific advice from qualified professional people before undertaking any action as a 
result of information obtained in this practice and guidance note.  

• Auckland Council does not accept any responsibility or liability whatsoever whether in contract, tort, 
equity or otherwise for any action taken as a result of reading or reliance placed on Auckland Council 
because of having read any part, or all, of the information in this practice and guidance note or for any 
error, or inadequacy, deficiency, flaw in or omission from the information provided in this publication. 
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1 Introduction 

A practice question arises as to whether accessory buildings can utilise the Medium 
Density Residential Standards (MDRS) where they are accessory to up to three 
dwellings on a residential site.  

Interpretation 
Auckland Unitary Plan (Operative in Part) section reference: PC78 Rules 
H5.4.1(A31) and (A31A) 

Only the permitted activity rule authorising up to three residential units per site in a 
relevant residential zone and in accordance with all density standards set out in 
Schedule 3A has immediate legal effect under section 86BA(1) of the Resource 
Management Act 1991 (RMA). 

As Accessory Buildings are not residential units, they are not able to use the Medium 
Density Residential Standards MDRS as a permitted activity. As the Auckland 
Unitary Plan (Operative in Part) (AUP (OP)) standards apply to accessory buildings, 
resource consent will be required if the operative AUP (OP) standards are not met. 
Where resource consent for the accessary building is obtained the MDRS will still be 
available for a permitted residential unit development on the same site.      

2 Issue 

The MDRS have immediate legal effect under section 86BA(1) of the RMA for the 
construction and use of buildings, if those buildings are residential units, comply with 
all MDRS standards and do not exceed more than three units per site. That is, the only 
rule in Plan Change 78 (PC 78) which has immediate legal effect is the rule which 
authorises as a permitted activity a residential unit in a relevant residential zone in 
accordance with the density standards set out in Part 2 of Schedule 3A of the RMA. 

PC 78 addresses accessory buildings associated with residential units as a separate 
activity rule to those which relate to the residential units themselves. That is, they are 
separately listed in the zone activity table and are therefore not part and parcel of a 
residential unit activity.  

As the PC 78 activity rules relating to accessory buildings do not have immediate 
legal effect, any accessory buildings would fall to be assessed and considered under 
the applicable operative AUP (OP) rules.  

 

https://protect-au.mimecast.com/s/_c1aCOMKA6SpXykZCE8dvf?domain=legislation.govt.nz
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3 Discussion 

3.1 The difference between residential units and accessory 
building?  

 

'Residential unit' is now defined in section 2 of the RMA to mean a building or part of 
a building that is used for residential activities exclusively by one household and 
includes sleeping, cooking, bathing, and toilet facilities and the definition of dwelling in 
Chapter J1 of the AUP (OP) is proposed by PC 78 to expressly include a residential 
unit, which has the same meaning as in section 2 of the RMA.  

PC 78 does not change the definition of ‘Accessory buildings’ in the AUP (OP), 
which is defined as:  

“Buildings used in a way that is incidental to the use of any other buildings on 
that site, or on a vacant site, a building that is incidental to any use which may 
be permitted on that site.  

Excludes: 

 • dwellings.” 

 

Application of these definitions: 

Residential units and Accessory Buildings are therefore different activities. 

To fall within the Accessory Building rule within the activity table the building must be 
ancillary to a residential unit on site and detached from it. 
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4 Practice 

If an accessory building is physically separately from and its use incidental to that of a 
residential unit, then the MDRS with immediate legal effect do not apply to it.  The AUP 
(OP) standards of the relevant zone will apply. 

This includes a sleepout that is physically detached without a kitchen/food preparation 
facility as it is not a minor dwelling (see Minor Dwelling PGN). 

Conversely, a garage physically connected to a dwelling will not be accessory but part 
of the residential unit and the MDRS can apply to the overall building if there are no 
more than three residential units per site, all MDRS are met and there are no qualifying 
matters applicable to the site.  

As an accessory building, the operative yard, height, height in relation to boundary 
and building coverage standards will be those that apply to these structures in the 
relevant AUP (OP) zone. 

These outcomes are illustrated in the following figures: 

 
Figure 1  
Detached Accessory building assessed against the relevant standards of the 
Operative Plan  
 

 
 

https://content.aucklanddesignmanual.co.nz/regulations/practice-notes/Documents/RC%203.2.16%20Minor%20Dwellings.pdf
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Figure 2 
Accessory spaces within a dwelling assessed against the MDRS (all standards are 
met) 
 

 
 

Where compliance with AUP (OP) rules or standards are not met  

Non-compliance with an operative AUP (OP) standard for the separate accessory 
building will not prevent the use of the MDRS standards for the permitted activity of 
up to three residential dwellings on the same site. That is because dwellings and 
accessory buildings are different activities within the activity table.   

Likewise for sites within the Special Character Areas -Residential (SCAR) Overlay of 
the AUP (OP), whether or not the site is to remain within the SCAR Overlay under 
PC 78, the current rule will apply to an accessory building. That is, a consent will be 
needed for a new or relocated accessory building that infringes the AUP (OP) 
standards.  

The above consenting needs are similar to that where the construction and use of 
dwellings is a permitted activity, but a resource consent is required for other reasons. 
Once granted it will not prevent the use of MDRS for up to 3 residential dwellings on 
the same site as a permitted activity.  
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Building coverage   

The maximum building coverage for a site is the total coverage of all buildings, that 
is, for both dwellings and accessory buildings. While up to 3 dwellings can take 
advantage of the 50% MDRS building coverage rule which has immediate legal 
effect (assuming all the density standards are complied with) an accessory building 
cannot because the MDRS do not have immediate legal effect for those buildings. 
The more restrictive operative building coverage rule applies to the accessory 
building, which may mean that consent is needed for another infringement. In 
practice there may be a relevant permitted baseline which can be applied, or 
designers may seek to incorporate internal garaging as part of a dwelling where the 
MDRS are available to be used. 
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